22. 11. 2012

Praženica?

Vyvstala otázka. Má zmysel sa tu zmieňovať o tak základnom jedle? Je niekto taký, kto ju nevie urobiť? Nevedel som si úplne jasne odpovedať, tak som sa rozhodol pre kompromis. Popísať jej prípravu a kto ju už náhodou pozná, rozšíriť ju o sladký a "slanší" variant. 


Priemerný gamer potrebuje na priemernú praženicu:
4 vajcia
25g masla (1 polievková lyžica)
soľ

Rozohrejte panvicu tak na 40-50% výkon sporáku a nechajte na panvici rozpustiť maslo, až kým sa v ňom neobjavia malé bublinky. Rozbite vajcia do misky (pozn.: vždy je lepšie vajcia rozbíjať mimo panvice, pretože v prípade pokazeného vajca, záprdku alebo upadnutia škrupiny tieto nedostatky odstránite podstatne ľahšie ako z rozpálenej panvice). 

Následne ich vylejte na panvicu a nechajte rôsolovitú masu stuhnúť. Keď bude bielko kompletne tuhé, naberte si do prstov soľ a rovnomerne posypte obsah panvice. Rozbite varechou žĺtka a bielka nasekajte na malé kúsky. Odteraz by ste mali vajíčka miešať bez prestávky, ak chcete "šťavnatejšiu-omáčkovitú" praženicu. Ak ste zvyknutý na jej tuhší "rezancový" variant, tak ich premiešajte iba občas. Chuť praženice okrem pečiva dobre dopĺňajú paradajky alebo kečup.

Slanší variant:
Praženica je síce považovaná za slané jedlo, no táto modifikácia je podstatne slanšia. K ingredienciám potrebujete navyše:

75g slaniny
malú cibuľu
olivový olej (namiesto masla)

Panvicu s olejom znova rozohrejte tak na 40-50% výkonu sporáku. Cibuľu nakrájame na drobno, slaninu takisto a osmažíme na oleji (kým cibuľa nechytí oranžovú farbu a slanina sa mierne scvrkne). Následne pridáme rozbité vajcia a pokračujeme v príprave rovnako, ako je uvedené vyššie. Akurát opatrne so solením, pretože vajcia nasiaknu dostatočným množstvom soli so slaniny.


A teraz dodáme tak klasickému a nudnému jedlu, akým praženica bezpochyby je, trochu "fancy" chute: 

Sladký variant:
Toto sa môže zdať trochu "tricky", ale výsledok skutočne stojí za to (originálny recept nájdete tu). Na 4 vajcia potrebujeme:

1 črievko karičky alebo bambina
1/2 banánu
25g masla
soľ

Dopredu upozorňujem, že táto modifikácia je omnoho sýtejšia ako predchádzajúce dve!
Nakrájame banán na veľmi drobné kocky. Roztavíme maslo (ako je spomenuté vyššie) a pridáme vajcia. Osolíme väčšou štipkou soli. Akonáhle rôsolovitá kaša začne naberať formu, vytlačíme do nej tavený syr a poriadne zmiešame dohromady. Následne pridáme nakrájaný banán a ešte minútu povaríme. Podávame bez pečiva, hoci neprekáža to jesť aj s ním, i keď sladšia chuť sa trochu bije s pečivom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára