Varenie a tepelná príprava jedál ako taká je však veľmi preceňovaná. Mnohí len netušia, ako a kde začať. A keď už sa aj odhodlajú, nevedia, či to robia správne, čo je najodraďujúcejší faktor väčšiny začiatočníkov. Pritom sa stresujú nad vecami, ktoré sú v podstate úplne jednoduché: ako krájať, ako sa neporezať, ako nerozvariť cestoviny, ako správne dochucovať a podobne.
Pri tom na všetky tieto problémy existujú až neuveriteľne jednoduché odpovede. Tak napríklad: poznáme len tri spôsoby krájania a jediné správne uchytenie, pri ktorom sa nedá porezať. Ak cestoviny dáte do osolenej vody a raz za päť minút zamiešate, nikdy sa nezlepia. Dochucovanie nie je veda a keďže existujú len štyri základné chute, existuje prakticky len 4-5 základných dochucovadiel. A minimálne tri z nich hneď teraz vymenujete intuitívne sami.
Trik je len v tom, že akonáhle sa niečo raz naučíte, začnete to robiť automaticky a nedostatky takto eliminujete. Zrazu viete krájať úplne všetko, viete uvariť akúkoľvek cestovinu a dochutiť každé jedlo. Mýtus zbúraný.
Treba si uvedomiť, že najdôležitejšími súčasťami akejkoľvek kuchyne sú nože a koreniny. Nože väčšinou začínajú celý proces varenia a korenie ho ukončuje. Všetko medzi tým buď máte, alebo potrebujete na dané jedlo kúpiť. Jediné, čo by ste mali mať permanentne v zásobe je práškový cukor, olivový olej, mlieko, soľ, čierne korenie, vegetu a hladkú múku. Ak sa aj niečo nepodarí podľa návodu alebo vám to nebude chutiť, práve týmito ingredienciami to vždy upravíte a dochutíte.
Toľko k dnešnému dielu. Nabudúce pokračujeme s videom o nožoch, ich starostlivosti a krájaní bežných vecí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára