14. 11. 2012

Základné praktiky I.

Nie každý vie alebo chce variť. No jesť sa predsa musí a studená kuchyňa sa po chvíli tak či tak zunuje. Kde však začať? Čo robiť, keď človek nikdy nevaril? Väčšinou to nechával na rodičoch, frajerke alebo iných stravovacích zariadeniach. Ale niekedy jednoducho nastane situácia, kedy nemôžete vyjsť z domu, nemôžete si dovoliť stravovať sa stále v reštauráciách alebo musíte niekomu niečo pripraviť. A nastáva problém.

Varenie a tepelná príprava jedál ako taká je však veľmi preceňovaná. Mnohí len netušia, ako a kde začať. A keď už sa aj odhodlajú, nevedia, či to robia správne, čo je najodraďujúcejší faktor väčšiny začiatočníkov. Pritom sa stresujú nad vecami, ktoré sú v podstate úplne jednoduché: ako krájať, ako sa neporezať, ako nerozvariť cestoviny, ako správne dochucovať a podobne.

Pri tom na všetky tieto problémy existujú až neuveriteľne jednoduché odpovede. Tak napríklad: poznáme len tri spôsoby krájania a jediné správne uchytenie, pri ktorom sa nedá porezať. Ak cestoviny dáte do osolenej vody a raz za päť minút zamiešate, nikdy sa nezlepia. Dochucovanie nie je veda a keďže existujú len štyri základné chute, existuje prakticky len 4-5 základných dochucovadiel. A minimálne tri z nich hneď teraz vymenujete intuitívne sami. 

Trik je len v tom, že akonáhle sa niečo raz naučíte, začnete to robiť automaticky a nedostatky takto eliminujete. Zrazu viete krájať úplne všetko, viete uvariť akúkoľvek cestovinu a dochutiť každé jedlo. Mýtus zbúraný. 

Treba si uvedomiť, že najdôležitejšími súčasťami akejkoľvek kuchyne sú nože a koreniny. Nože väčšinou začínajú celý proces varenia a korenie ho ukončuje. Všetko medzi tým buď máte, alebo potrebujete na dané jedlo kúpiť. Jediné, čo by ste mali mať permanentne v zásobe je práškový cukor, olivový olej, mlieko, soľ, čierne korenie, vegetu a hladkú múku. Ak sa aj niečo nepodarí podľa návodu alebo vám to nebude chutiť, práve týmito ingredienciami to vždy upravíte a dochutíte.

Toľko k dnešnému dielu. Nabudúce pokračujeme s videom o nožoch, ich starostlivosti a krájaní bežných vecí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára