Ako som sľúbil, omáčky sa podrobia detailnejšiemu rozpitvaniu. Dnes prichádzajú na radu tie „biele“, čiže vo väčšine prípadov - syrové omáčky.
Základom syrovej omáčky je šokujúco - syr. Lenže nie len tak hocijaký. Iste, teoreticky by sa dala takáto omáčka urobiť z hocijakého výtvoru mliekarenského priemyslu, no to by som vám radšej zaželal veľa šťastia, ako vám pomohol.
Takže aký syr je vhodný? Jednoducho povedané, mäkký. Ak presne nepoznáte delenie syrov na tvrdé a mäkké, jednoducho ho chyťte medzi dva prsty a ak sa poddá, pravdepodobne patrí medzi mäkké. Prakticky je to akýkoľvek črievkový syr, mozzarella, ementál, cheddar, eidam a podobne. No a postup? Jednoduchý. Pripravte si mlieko alebo smotanu na varenie, olivový olej a drobnosti, ktoré budú ďalej určovať chuť vašej omáčky.
Na panvici či rajnici si zohrejte asi lyžičku olivového oleja. Potom pridajte cca. 1dcl mlieka. Je možné začať rovno aj s 2-3dcl, či celú smotanu, to ale bude nakoniec znamenať nekonečné zahusťovanie alebo vylievanie nepodarených výtvorov do wc. Tu som sa naučil, že menej je niekedy viac a je jednoduchšie postupne prilievať ako potom hasiť.
Pokým sa mlieko rozohreje (odporúčam tak 65% výkonu sporáku), na strúhadle nastrúhajte asi tak 100g syra, na tých väčších otvoroch. Ten následne vysypte do hrnca a on sa postupne rozpustí. Tu platí, čím je syr mäkkší, tým to pôjde ľahšie a rýchlejšie. Dobré je tomu dopomôcť vareškou a občas zamiešať, inak sa vám môžu spraviť hrčky.
Po rozpustení syru omáčka už zhustne a je teraz len na vás, aká bude jej výsledná chuť (ak ju treba zriediť alebo zahustiť, návod nájdete tu). Ponúkam niekoľko alternatív:
- kukurica a olivy (nakrájané na štvrťky),
- cesnak (pretlačený),
- oregano,
- osmažené kuracie mäso nadrobno,
- brokolica alebo cuketa,
- losos a podobne.
Možnosti sú však nekonečné a fantázii sa medze nekladú. O vaše prípadné výtvory či skúsenosti sa podeľte v komentároch.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára