3. 12. 2012
Základné praktiky III. - omáčky
Dnes si povieme niečo o tekutých súčastiach našich jedál. Či už ide o cestoviny, šaláty, mäso alebo prílohy, všetko sa stáva lepšie vďaka omáčkam. Obyčajnému gamerovi ich stačí triediť na červené, biele a farebné. Alebo inak: mäsové, syrové a ovocné.
Tu sú základné fakty o omáčkach:
- Rovnako ako mäso, aj omáčky opantáva istý mýtus. A to, že sú zložité. Pri tom je to skutočne len mýtus. Tak ako viete všetko nahádzať do misy, zamiešať a nazvať to šalátom, tak viete všetko nahádzať do hrnca, zamiešať a volať to omáčka. Nebojte sa toho.
- Neplatí, že ak máte omáčku riedku alebo hustú, môžete ju akurát tak vyliať do drezu a začať odznova. Vždy sa dá zahustiť alebo zriediť.
- Omáčky sú "premosťovače" chutí a častokrát tak z dvoch protichodných ingrediencií urobíte takýmto "mostom" gastronomický zážitok. Pre ilustráciu uvediem tri moje recepty, ktoré na prvý pohľad vôbec nejdú dokopy, no práve omáčka je to, čo ich spája:
--> Kuracie prsia na mandliach v marhuľovo-chilli omáčke
--> Kuracie slíže na medovo-ananásovej omáčke s pistáciami
--> Hovädzie ministeaky s pyré pusinkami na brusnicovo-whiskey omáčke
- Omáčky sú oveľa citlivejšie na kombináciu ingrediencií, nemôžete tam nahádzať hocičo, ako napríklad do šalátov.
Praktické rady:
1) Omáčku zahustíte vodou alebo mliekom spolu s hladkou múkou. Do pohára si nalejte asi 1dcl vody (ak ide o červenú alebo farebnú omáčku) alebo 1dcl mlieka, ak ide o bielu. Pridajte doň 2 lyžičky hladkej múky a dôkladne ju rozmiešajte! To znamená, aby bola voda/mlieko hustá tekutina a nemala hrudky. Následne to nalejte do omáčky a ona zhustne. Ak potrebujete ešte hustejšiu, postup opakujte.
2) Naopak, omáčku zriedite pridaním vody alebo mlieka. S množstvami radšej opatrne a pridávajte postupne, aby ste to neprehnali.
3) Ak robíte omáčku k cestovinám, pred ocedením si naberte 2dcl vody, v ktorej sa cestoviny varili. Pri prípadnom zahusťovaní/riedení tak neprídete ani o kúsok pôvodnej chute.
V budúcom diely si ukážeme, ako urobiť základné druhy omáčok.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára