
Dôležité je nenechať sa zaskočiť spočiatku zvlúštnou chuťou pretlaku. Keby ste kúpili 10 rôznych pretlakov a každý ochutnali, dostali by ste plejádu chutí od sladkých cez slané až po trpké. Omáčku odporúčam ochutnať až po pridaní všetkých požadovaných ingrediencií a následne dochucovať soľou, cukrom, prípadne vegetou či štavou z citróna.
Teraz sa musíte rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať výsledná chuť vašej omáčky. Ponúkam tri chutné varianty:
- zelené olivy s plátkami šunky,
- na drobno nakrájané paradajky s kopou syra,
- mäso nakrájané na drobno (ako sme si ukázali tu), cesnak a chilli - inak známe v reštauráciách ako al arrabiata.
1) Olivy (100-150g) nakrájame na štvrťky a šunku na slíže (odporúčam krájať 3-5 plátkov naraz, ušetríte kopec času :)
2) Ak máte malinké cherry paradajky, nakrájajte ich na polovičky, ak sú stredné a väčšie, tak na štvrťky. Veľké paradajky na drobno. Syr zvolíme cheddar, eidam, gouda, údený, jednoducho aby bol dosť pevný na to, aby sa dal postrúhať. Použijeme malé dierky strúhadla a nastrúhame tak 100g. Syrom nakoniec posypeme cestoviny.
3) Do omáčky pretlačíme 2 stredne veľké strúčky cesnaku. Mäso pripravíme na drobno a do omáčky pridáme chilli papričky. Ak sa vám podarí zohnať živé (čo je nesmierna vzácnosť, no zároveň tá najchutnejšia alternatíva) nakrájajte spočiatku 3-4 na čo najmenšie kúsky a vhoďte ich do omáčky. Nechajte chvíľu povariť a podľa ostrosti pridajte ďalšie. Poslúžia aj sušené, prípadne chilli korenie.
Teraz môžete omáčku ochutnať. Ak sa vám zdá príliš trpká - cukor, ak sladká - soľ. Znova nezabúdajte na pravidlo radšej pridávať po troškách ako potom jesť presolenú omáčku. Ak máte oregano, to sa veľmi hodí k prvej a tretej alternatíve.
Samozrejme, že ingrediencie a chute sa dajú premiešavať a kombinovať. No spočiatku by som odporučil začať s týmito troma a postupne zisťovať, čo vám chutí a čo by ste sami vylepšili.
K prvej alternatíve, je dobré nechať potom omáčku odstáť (najlepšie na noc do chladničky) a potom len ohriať na šporáku. Výborná je k tomu ryža a s oreganom nepreháňať :D
OdpovedaťOdstrániť--Sentou