
Budeme potrebovať (na 3 toasty):
4 vajcia
25g masla (1 polievková lyžica)
3 krajce toastového chleba
75g syra (eidam, údený, ementál, čedar...)
kečup
soľ
Najprv si pripomeňme, ako urobiť obyčajnú praženicu:
Originálny recept sa nachádza tu, taktiež so svojim slanším a sladším variantom.
Rozohrejte panvicu tak na 40-50% výkon sporáku a nechajte na panvici rozpustiť maslo, až kým sa v ňom neobjavia malé bublinky. Rozbite vajcia do misky (pozn.: vždy je lepšie vajcia rozbíjať mimo panvice, pretože v prípade pokazeného vajca, záprdku alebo upadnutia škrupiny tieto nedostatky odstránite podstatne ľahšie ako z rozpálenej panvice).
Syr nastrúhajte na malých otvoroch strúhadla a pripravte si toasty do hriankovača (ak nemáte hriankovač, iba rozohrejte prázdnu panvicu a opečte na nej hrianky z oboch strán).
Následne ich vylejte na panvicu a nechajte rôsolovitú masu stuhnúť. Keď bude bielko kompletne tuhé, naberte si do prstov štipku soli a rovnomerne posypte obsah panvice. Rozbite varechou žĺtka a bielka nasekajte na malé kúsky. Odteraz by ste mali vajíčka miešať bez prestávky, ak chcete "šťavnatejšiu-omáčkovitú" praženicu. Ak ste zvyknutý na jej tuhší "rezancový" variant, tak ich premiešajte iba občas.
Praženicu rozdeľte na tri miniporcie, ktoré rovnomerne rozdeľte na opečené hrianky. Tie potom posypte nastrúhaným syrom. Chvíľu pozorujte, či sa syr topí. Ak nie (čo môže zapríčiniť vychladnutá praženica alebo tuhší syr), jednoducho strčte tanier do mikrovlnky či rúry a po pár desiatkach sekúnd by mali byť hotové. Na vrch je ešte skvelý kečup, ktorý príjemne dotvára chuť.
Podarilo sa? Pošlite fotku :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára