21. 1. 2013

Vysmážané slivkové toasty

Keď som prvýkrát počul tento názov, zamrazilo ma. Najprv kombinácia slov slivka, toast a smažiť v jednej vete a následne ich kalorický dopad na telo. O to horšie bolo, že mi to povedali po nemecky. 

Veru tak, tento recept ma naučil bývalý špičkový rakúsky šéfkuchár, keď som robil v jeho penzióne v Salzburgu. Podotýkam, že ide o dosť kalorické jedlo, no zároveň extrémne chutné. Odporúčam ho pripraviť ako chuťovku, olovrant alebo dezert, nie však ako hlavné jedlo, i keď niektoré hrošie žalúdky znesú všeličo :) 


Na 2 toasty si pripravte:
4 krajce toastového chleba
2-3 vajíčka 
slivkový džem alebo ešte lepšie "povidla"
škoricu
kryštáľový cukor 
olivový olej

Dopredu podotýkam, že olivový olej je v tomto recepte dôležitý. Toast nasiakne nejaký to množstvo oleja z vysmážania a olivový je podstatne zdravší ako rastlinný či slnečnicový. Ale určite sa vám nič nestane, ak ho doma nemáte a použijete slnečnicový.


Vajcia rozbite do väčšej misky a rozšľahajte vidličkou, ako keď robíte omeletuSpodné dva krajce natrieme pomerne hrubou vrstvou povidiel (cca. pol centimetra) a navrch prilepíme zvyšné dva. Dôležité je, aby džem bol čo najhustejší, inak sa nám pri vysmážaní vyleje (preto odporúčam práve povidla). Odrežeme po obvode kraje (kôrky), aby nám ostal len čistý mäkučký chlieb (urobte to presne v tomto poradí, ak najprv odkrojíte kôrky a potom budete chcieť natierať, chlieb sa vám rozpadne).

Toasty obalíme rozšľahanými vajíčkami (pokojne chyťte chlieb do ruky a vytrite s ním misku). Takto obalené ich vložíme do rozpáleného oleja (60-70% výkonu sporáka) a osmažíme z oboch strán dohneda. Toastový chlieb je dosť jemný, preto smažíme len krátko, aby nezhoreli

Po vybratí je najlepšie položiť ich na kuchynskú servítku, aby vsala prebytočný olej. Toast prekrojíme na trojuholníky, dáme na tanier, posypeme kryštáľovým cukrom a škoricou. Nepopáľte sa :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára