4. 2. 2013

Dobré rizoto + ako urobiť ryžu

Dnes "zabŕdneme" do ryže, čo je vo varení kapitola sama o sebe. Pokiaľ nerobíte sáčkovú (ktorá chuťou nedosahuje kvalitu zrnkovej), nemáte až taký problém. Poďme na to.

Ingrediencie (1 porcia):
1 vrecko ryže alebo 2dcl pohár (vysvetlím neskôr)
1 kurací rezeň
1/2 sáčku olív
1/2 konzervy kukurice
1/2 konzervy mrkvy s hráškom
olivový olej
korenie
soľ

Čo som myslel pod tým 2dcl pohárom? Ak sa predsa len rozhodnete robiť "nesáčkovú" ryžu, tak nasypte zrnkovej do 1,5dcl pohára, nasypte do hrnca a k tomu 3dcl vody. Posoliť (ako vodu na cestoviny) a pridať lyžicu olivového oleja. Sporák nastavte na 60-70% výkonu a varte. Taktiež odporúčam prikryť pokličkou a nechať mierny otvor. Občas poriadne premiešajte, aby sa ryža neprilepila o spodok. Postupne ryža nasiakne okolitú vodu. Ak sa tak stane a ešte stále bude tvrdá (treba ochutnať), pridajte 0,5dcl vody a varte ďalej (a opakujte postup, pokým ryža nie je "normálna"). Ak sa lepí, pridajte ďalší olivový olej. Varí sa tak 12-15 minút.

Mäso očistite a nakrájajte nadrobno. Osoľte a okoreňte a vysmažte na kúsku oleja (ak by si niekto nepamätal, ako sa to robí). Olivy nakrájajte na štvrťky (mrkvu tiež, ak ešte nie je na kocky, hrášok netreba ;).

Keď je ryža hotová, vysypte do nej mäso (aj s olejom, na ktorom sa pripravovalo) a všetko ostatné. Poriadne premiešajte a nechajte ešte chvíľu povariť (aby do seba navzájom prenikli chute). Hotovo!

Niekto by mohol síce namietať, že pripraviť niečo podobné do 15 minúť nie je možné, ale ak ako prvú dáte variť ryžu, následne mäso a popri tom pripravujete a krájate to ostatné (občas premiešate), tak sa to celkom obstojne dá stihnúť. Možno nie na prvýkrát, ale po pár pokusoch to hravo zvládnete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára