Každý poznáme známu malú konzervičku tuniaka. Častokrát si ju berieme na chaty, otvoríme na raňajky a niekto z nás ju dáva aj mačkám. Ale... Gastronomický biznis sem tam pomyslí aj na nerdov a tak začali vznikať rôzne príchute, nálevy a prílohy, ktoré sa do malej konzervy zmestia. Alebo nezmestia a zväčší sa plechovka.
Medzi nimi sa však nájde jedna, ktorá poslúži práve našim účelom. V paradajkovom náleve. Neviem, ako iný výrobcovia, no odporúčam Calvo, ktorý je pomerne rozšírený a s jeho získaním by nemal byť problém. Spôsoby prípravy sú dva. Buď ako teplé jedlo s cestovinami alebo na studený spôsob s bagetou. Takže poďme zbierať experience a levelovať...
Ingrediencie
2 konzervy tuniaka v paradajkovom náleve (najlepšie Calvo)
150g špagiet - teplý variant
1 konzerva kukurice (napr. Bonduelle) - teplý variant
1-2 bagety (studený variant)
Teplý variant
Urobte si ľubovoľné cestoviny. Odporúčam však špagety. Na cca. 1-1,5 litra vody pridajte jednu lyžičku kopcom soli a uveďte do varu.
Na druhý horák postavte menšiu panvicu. Intenzitu plameňa odporúčam nastaviť na 3-4 z 9 (alebo obdobný pomer vzhľadom na váš sporák) a vylejte do nej dve malé konzervy paradajkového tuniaka. Podľa vlastného uváženia pridajte kukuricu z plechovky alebo ju tam hoďte celú (kukuricu, nie plechovku:). Občas zamiešajte, aby sa vám to nepripálilo.
Keď budú cestoviny hotové, oceďte ich, bleskovo prepláchnite studenou vodou (= nebudú sa lepiť dohromady) a nechajte odkvapkať. Na vrch nalejte zmes tuniaka s kukuricou.
Cheat: Pri vkladaní špagiet do hrnca ich pevne uchyťte za horný a dolný koniec a otočte proti sebe (ako keď žmýkate handru) a tak ich hoďte dovnútra. Mali by v hrnci vytvoriť niečo ako tvar lievika. To bude mať za následok, že cestoviny sa nezlepia a tiež eliminujete situáciu, kedy jedna polovica cestovín nie a nie padnúť do hrnca, takže bude nakoniec jeden koniec špagiet tvrdší a druhý mäkší.
Studený variant
Ide len o mod(ifikáciu) konzumovania tuniaka na spôsob nátierky. Jednoducho natrite obsah konzervy na bagetu ako maslo. Ak sa vám chce ho zohriať, bude to chutiť ešte lahodnejšie.
Jedna konzerva tuniaka v oleji (100g) obsahuje cca. 1300 kiloJoulov (310kcal), tuky a bielkoviny v približne rovnakom pomere (21:24), takže vaša energia a výdrž sa zvýši na niekoľko nasledujúcich hodín.
GL & HF
No parada... prvy recept a ja zrovna nemam rad tuniaka :D
OdpovedaťOdstrániťCaute chalani,
OdpovedaťOdstrániťV prvom rade ruka hore za vas projekt, vyzera to fakt super!
Taktiez som travil a travim moje "detstvo" ako gamer neskor student ale uz som bol vystaveny tomu kedy som ostal na vsetko sam bez menzy a varil si.
+ oblubujem sledovat kvalitne veci ako slavnych kucharov, postupy na varenie atd.
Ak mozem chcel by som iba poradit co sa tyka talianskej kuchyne ked sa robia spagety, niekde to mozte skusit aj bez toho nehumanneho sposobu ich supnut pod studenu vodu.
Zlepenie sa eliminuje vacsinou tym ked spagety po precedeni rovno hodis este do aktivnej panvice s omackou a popripade chvilku este nechas a zmiesas na ohni a ak zacnu praskat(co urcite zacnu v panvici) podlejes ich trochu (robi sa to vyvarom, ale v tychto podmienkach uplne v pohode si nechat trochu vody z cestovin a tym to podliat).
Dostane z toho ovela lepsiu chut spagiet pretoze to pocas panvice na ohni vynikajuco zmiesas s chutami z omacky.
Viem ze podmienky su take na malu panvicu ale keby ste mali vacsiu, urcite to skuste ;)